Pälsvård

Pälsvård malteserhundar

En malteser med lång päls kräver en hel del pälsvård. Det är bra om man kan kamma igenom pälsen en gång om dagen och bada hunden varannan vecka. Är man ute i skogen mycket måste man bada en gång i veckan. På sommaren när det är fint väder räcker det med varannan vecka. Till vardags använder jag ett schampo och balsam för hundar med vita pälsar. Om pälsen är missfärgat använder jag Galltvål på dem partierna.

När du kammar hunden är det viktigt att du kammar ända inifrån huden och ut. Alltså inte bara borstar topparna. När hunden är runt året byter den päls och då tovar sig pälsen extra mycket. Ha tålamod! Det blir bättre. Jag använder en vanlig stålkam och när det blir tovor i pälsen skär jag ut dem med en pälskrage. Jag skär inifrån närmast huden, igenom tovan och rakt ut. Då är det ingen risk att man skadar hunden. 

Periodvis rinner ögonen mer på hunden och det blir fula bruna missfärgningar under hundens ögon. Det finns lite olika knep att hålla pälsen vit och här får man prova sig fram vilket som passar bäst i er familj. Många använder potatismjöl eller barnpuder för att hålla pälsen torr under ögonen. Det finns flera preparater som man droppar i ögonen som jag använder ibland och det brukar fungera. Det är en vätska som man droppar i ögonen och som gör rent och vidgar tårkanalerna så om något fastnat där rensas det bort. Mer information om maltesers pälsvård finns på Malteserringens hemsida.

Glöm inte klippa päls mellan trampdynor och klor regelbundet.

Många klipper sina malteser för att få en mer lättskött päls. När det regnar ute är det bra om hunden har ett regntäcke på sig. För dom blir verkligen våta och blir lätt kalla om man stannar och pratar med någon under promenaden.

Tandborstning är jätte viktigt och ska helst göras varije dag.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close